Een schuldgevoel…..

Dit gevoel hebben we allemaal wel eens meegemaakt in ons leven. Op het moment dat we bepaalde uitgaven doen, ook al staan we er volledig achter, kan het alsnog voorkomen dat er een schuldgevoel bij komt kijken.

Soms is het zo makkelijk om een paar keer per week een tientje uit te geven aan jezelf bijvoorbeeld door een lekkere lunch te kopen, een koffietje, parkeergeld voor de auto of een shirtje dat je in de aanbieding op de kop hebt getikt. Maar wanneer het om iets grotere bedragen gaat is het vaak lastiger om dit uit te geven en denk je er langer over na: heb ik dit wel echt nodig? Kan ik dit niet beter aan mijn kinderen uitgeven?

Laten we vooropstellen dat ik niet in andermans portemonnee kan kijken en dus ook geen inzage heb ik jouw inkomsten/uitgaven. Iedereen besteed zijn of haar geld op een andere manier en naar mijn mening is er dan ook geen goed of fout hierin. Er zijn mensen die dolgelukkig worden van meerdere keren per week uit eten en daar graag geld voor over hebben. Anderen vinden dit doodzonde en besteden het geld liever aan interieur of wellicht persoonlijke ontwikkeling, een investering in jezelf zoals een fotoshoot of traject bij ons.

Alles is oke!!!

Laten we even teruggaan naar die paar tientjes per week die je uitgeeft zonder hier ook maar over na te denken en dan vooral het shirtje dat je op de kop hebt getikt. Het is niet altijd zo dat iets goedkoops niet goed is. Je hebt écht hele toffe aanbiedingen en soms vind je gewoon een parel tussen de koopjes. Maar over het algemeen is het wel zo doordat je over een tientje niet langer dan 30 seconden nadenkt, het vaak een item is dat je niet had gekocht als het 3x deze prijs was en wellicht ook net wat minder mooi vindt dan de andere items in je kast.

Ik snap het maar al te goed: ach, het is 10 euro, al draag ik het drie keer en is het niet mooi meer dan doe ik het weg. Mocht je je hier schuldig aan maken dan ben je uiteindelijk stiekem duurder uit dan wanneer je een duurder item koopt dat je met veel liefde draagt en blijft dragen. Doordat je meer uitgeeft in één keer, sta je hier vaak ook bewust bij stil. Je zult zien dat de miskopen die je in het verleden hebt gedaan vaak niet de duurdere items zijn, omdat je hier goed over na hebt gedacht.

Je kunt zelf een berekening doen van je “price per wear” dit is de prijs die je in feite zou betalen voor het item per keer dat je het artikel draagt.

De berekening is als volgt:

Bedrag : aantal keer gedragen = price per wear

Bijvoorbeeld
Jurk 159,95 → gekocht voor een bruiloft, aantal keer gedragen 2 per jaar x
159,95 : 2 = 79,95 → je price per wear

Jeans 99,95 → Minimaal 1 x per week aantal keer gedragen 52
99,95 : 52 = 1,90 → je price per wear

Als je deze berekening doet kom je er vaak achter dat het beter is om (een wat duurder ) item aan te schaffen waar je echt heel gelukkig van wordt, omdat je dit keer op keer blijft dragen. Je kunt beter 50 items in je kast hebben waar JIJ echt blij van wordt dan 150 stuks waarvan je ⅔ niet eens draagt.

Dus mocht je nu wat leuks hebben gezien voor jezelf, pas deze berekening toe om jezelf van dat schuldgevoel af te helpen én deel hem uiteraard met je partner 😉

Overigens is deze tool niet alleen handig met betrekking tot kleding, maar kun je dit gebruiken voor iedere uitgave die je doet. Een investering in jezelf is vaak lastig: maar is het ook dubbel en dwars waard.

Liefs Val

Loading...
× Kan ik je helpen?