Iets waar je waarschijnlijk al vaker over hebt gehoord in de online wereld en wellicht ook al mee te maken hebt gehad in jouw eigen werk, of het werk van een ander.

Maar wat is auteursrecht nu precies? Het auteursrecht was in eerste instantie bedoeld voor uitgevers en voor schrijvers. Inmiddels is het zo dat wanneer jij iets creatiefs online zet of gemaakt hebt, JIJ automatisch de auteur bent en dit geeft jou auteursrecht.

Het auteursrecht bestaat om bescherming te bieden aan de maker van een creatief werk. Deze persoon wordt erkend als maker van het werk en is de enige persoon die het recht heeft om te beslissen wat er met zijn/haar werk gedaan mag worden.

Auteursrecht zorgt ervoor dat de auteur geld kan verdienen met zijn werk. Hoe? Doordat anderen betalen om content te delen, doordat er geen kopie van gemaakt mag worden.

Op het moment dat een ander gebruik wil maken van jouw werk, dient dit gedaan te worden onder vermelding van de naam van de auteur. Waarschijnlijk heb je dit al vaker gezien op social media, bijvoorbeeld door middel van een tag in de caption of een tag in de foto zelf als iemand een foto repost. Dit is het recht op naamsvermelding en het recht op verzet tegen een bewerking of misvorming.  Je mag het origineel werk niet zomaar bewerken, het plaatsen van een filter over een foto mag dus NIET.

De beelden die je ontvangt tijdens een personal branding day, zijn de beelden waar je eenmalig voor hebt betaald en dus ook gebruik van mag maken. Het houdt niet in dat jij plotseling de eigenaar van de foto’s bent, dit is nog steeds de fotograaf.

Het geeft je wel het recht om gebruik te maken van de foto’s voor al jouw eigen projecten zoals bijvoorbeeld je social media kanalen, je eigen website en of je werkboek. Wel dient dit gedaan te worden mét naamsvermelding van de fotograaf.

Wanneer je de foto’s voor andere doeleinden wil gebruiken buiten je sociale media, website of foto’s voor privé gebruik, of een ander wil met jouw foto’s aan de slag gaan: dan dient hier altijd expliciet toestemming voor gevraagd te worden aan de fotograaf.

De fotograaf zal met jou overeenkomen onder welke voorwaarden jij en of de derde partij de foto’s mag gebruiken.

Wat bedoelen we hier nu precies mee?
Een externe partij is bijvoorbeeld tijdschrift of dagblad waarin jij een publicatie krijgt. Als je hiervoor een foto wilt gebruiken dien je eerst toestemming te vragen aan de maker.

Wat zijn de meest belangrijke punten met betrekking tot auteursrecht. Wat mag je wel doen en wat kun je beter niet doen?

Wel doen:
Altijd toestemming vragen voordat je gebruik maakt van andersmans werk online.
Enkel afbeeldingen gebruiken waarvan je de rechten hebt, of die rechtenvrij zijn.
Gebruik altijd de bronvermelding.

Niet doen:
Zomaar gebruik maken van andermans werk zonder toestemming te hebben, ALTIJD toestemming vragen.

Een filter plaatsen over het werk van een fotograaf.

Hopelijk is het voor jou nu ook duidelijk wat je wel of niet mag posten op het internet en welke toestemming je nodig hebt.

 

Liefs Val

Loading...
× Kan ik je helpen?